Biografie

Anja Ligtenberg (1967 Culemborg) studeerde in 1998 af aan het International Center of Photography (ICP) in New York in de richting documentaire fotografie en fotojournalistiek.
Nadat zij eerder een masters in communicatiewetenschap had gehaald ontdekte ze dat haar toekomst in de visuele communicatie lag. Na het ICP werkte zij vanuit haar woonplaats New York als freelancer voor diverse Nederlandse media waaronder De Volkskrant, AD en Elsevier magazine. Met eigen reportages, zoals over het verdwijnende Meat Packing District in New York, trok ze in Amerika de aandacht. Dat leverde haar een plaats op tussen de 100 meest veelbelovende jonge fotografen in de USA die in 2000 werden geselecteerd voor de Eddie Adams Barnstorm.
Sinds 2003 woont en werkt zij vanuit Eindhoven. Zij is gespecialiseerd in documentaire fotografie en portretfotografie in binnen- en buitenland. Haar werk kenmerkt zich door een bijzondere authenticiteit die ontstaat door haar scherpe oog en oprechte interesse in de mensen die ze fotografeert. De relatie die daardoor ontstaat, creeert een bijna voelbare verbinding tussen de foto en haar publiek. Haar drijfveren zijn het onderzoeken van die emotionele gelaagdheid en respect voor de veerkracht van mensen in combinatie met een nieuwsgierigheid naar de wereld.
Het onzichtbare zichtbaar maken doet zij ook met haar werk voor ‘Seeing The Unseen’; fotografie voor blinden en slechtzienden.